Elgato EyeTV en Eyehome

Na twee mediaserver-oplossingen op basis van het Windows platform nu een gebaseerd op Apple’s Macintosh computers. In tegenstelling tot de twee eerdere systemen gaat het hier om een uitbreiding van een ‘gewone’ Apple computer.

Het is geen geheim dat we op de redactie sinds twee jaar helemaal over zijn op Apple computers. Met name de enorme tijd die ik moest steken in het onderhoud van de Windows XP computers, de betere stabiliteit van Apple’s OS X besturingssysteem en de betere integratie van programma’s onder OS X lagen hieraan ten grondslag.

Compleet

Elke Apple computer wordt standaard afgeleverd met OS X, een op Unix gebaseerd besturingssysteem dat Apple met haar ‘user interface’ eenvoudig te gebruiken heeft gemaakt. Dit is deels gebeurd door zaken die iedereen moet instellen automatisch te laten gebeuren. Waar dat niet mogelijk is, heeft men de instellingen zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Na het uitpakken van een nieuwe Apple zit je gegarandeerd binnen 10 minuten op internet, tenzij het echt onmogelijk is (bijvoorbeeld omdat je nog geen internet provider hebt). Belangrijker is dat naast OS X ook een aantal meer dan uitstekende programma’s worden meegeleverd. Naast een prima e-mail programma, een dito adresboek, een eenvoudige tekstverwerker, een Bluetooth verzendprogramma (even een adres naar je GSM of PDA sturen) en een aantal hulpprogramma’s wordt standaard iLife meegeleverd.

Deze ‘suite’ bestaat uit vijf programma’s: iPhoto, iMovie, iDVD, Garage Band en natuurlijk iTunes. De ruimte is hier te beperkt om al deze programma’s te beschrijven. In het kort komt het er op neer dat met iPhoto foto’s op te slaan, te corrigeren en te rubriceren zijn. Met iMovie kan digitale video worden gemonteerd vanaf de camcorder (Digital8, DV en zelfs HDV). Met iDVD kunnen dvd’s worden gemaakt van die gemonteerde films en van de foto’s. Met Garage Band kunt u zelf muziek maken, het is een soort home studio in de computer. En iTunes is het muziekverzamelprogramma, dat overigens ook gratis is te downloaden voor Windows. Heel belangrijk is dat alle programma’s met elkaar samenwerken. Je kunt dus een agenda-item vanuit de agenda met het mailprogramma versturen, waarbij je het e-mailadres in het mailprogramma kunt opvragen bij het adresboek. Ook kun je tijdens het monteren van een videofilm foto’s en muziek, opgeslagen in iPhoto en iTunes, vanuit iMovie gebruiken. Het is lastiger het kort en duidelijk op te schrijven dan dat het in gebruik is. Ik durf te stellen dat 75% van de lezers die wel eens wat met een computer heeft gedaan meteen alle hierboven genoemde handelingen kan verrichten, dat 23% in het begin enige hulp nodig heeft en dat 2% het nooit zal leren (maar dan ook met geen enkele computer).

De EyeTV

EyeTV bestaat uit een klein zilverkleurig doosje van 21 x 15,5 x 4 cm, een afstandsbediening en software. Het doosje bevat een ontvangst-unit en een MPEG encoder en wordt via Firewire op de computer aangesloten. De antenne-aansluitng kent geen doorvoer naar de tv zodat er een – liefst goede metalen – splitter moet worden gebruikt. De Firewire aansluiting kent wel een doorvoer zodat externe harde schijven en bijvoorbeeld de camcorder kunnen worden aangesloten.

Verder is er nog een video-ingang (composiet en Y/C) en een stereo audio-ingang op de achterkant, waarop analoge audio/videobronnen als camcorders en VHS recorders kunnen worden aangesloten. De voorkant heeft een klein venster met een led die aangeeft dat de unit stroom ontvangt (via de Firewire kabel) en een infrarood ontvanger voor afstandsbediening.

TV

De software laat zich eenvoudig installeren, zolang u maar inlogt met beheerderrechten. Doet u dat niet, dan installeert alles prima, maar zijn de instellingen na het herstarten van de computer verdwenen. Tijdens het installatieproces wordt de frequentieband afgezocht naar aanwezige TV kanalen. Deze worden in een lijst opgenomen in de volgorde waarin ze aangetroffen worden.

Door eenvoudig slepen kan de volgorde worden veranderd zodat bijvoorbeeld RTL4 op 4 zit en SBS6 op 6. En hoewel het echt kinderlijk eenvoudig is, kost het wel even tijd om rond de 30 zenders te ordenen en deels te hernoemen. Eenmaal geïnstalleerd start de software automatisch en verschijnen er drie vensters: een tv-venster, een programmavenster en een bedieningspaneel.

Het tv-venster toont het gekozen programma en kan worden ingesteld op 160 x 120, 320 x 240, 640 x 480 (voor 4 x 3 uitzendingen) of de maximale schermresolutie. Dit staat los van de eventuele opnamekwaliteit, die in het voorkeuzemenu kan worden ingesteld. Computerschermen worden lijn voor lijn ‘geschreven’ (progressive scan) terwijl tv’s eerst de oneven en dan de even lijnen schrijven (interlaced scan). De EyeTV software ondersteunt beide systemen en kan zelfs slim de standaard interlaced tv-ontvangst omzetten naar progressive als dat nodig is. Een kwestie van een enkele instelling. Verder wordt ook teletekst en breedbeeld ondersteund.

Voor het kijken van tv kan eenvoudig het gewenste kanaal worden ingetikt op het toetsenbord of de afstandsbediening. Met + en – op het numerieke deel van het toetsenbord kan naar het volgende of vorige kanaal worden gegaan, een functie die uiteraard ook op de afstandsbediening en het scherm zit.

Op dat bedieningspaneel op het scherm kan ook uit een lijst met kanalen worden gekozen, waarbij tevens de naam van de zender zichtbaar is. Als een kanaal gekozen is, wordt kortstondig de naam van de zender en – indien beschikbaar – de naam van het programma in een ‘overlay’ getoond. Het geluidsvolume kan ook op het toetsenbord, de afstandsbediening of het bedieningspaneel op het scherm worden ingesteld. Het spreekt voor zich dat de computer luidsprekers dien te hebben of aangesloten moet zijn op luidsprekers.

Het opnemen van een programma gaat al net zo eenvoudig; gewoon het gewenste kanaal kiezen en op de opnameknop drukken (die zich weer op de afstandsbediening, het toetsenbord en het bedieningspaneeltje op het scherm bevindt). Programmeren is al net zo eenvoudig. Klik op ‘New’ in het programmavenster, tik een omschrijving in, kies een datum, een starttijd, een stoptijd en een kanaal en klik op ‘OK’.

Wil je een herhalend programma opnemen, dan is dat ook in te stellen: elke dag, elke werkdag of een bepaalde dag van de week.

Nog eenvoudiger gaat het via tvtv.nl, de televisiegids op internet, (zie ook de test van de Sony Vaio in het maart/april nummer).

Door op een icoontje te klikken op het bedieningspaneeltje op het scherm, verschijnt de internet browser en kan op diverse manieren gezocht worden naar op te nemen programma’s. Door op het rode knopje bij een programma te klikken, wordt het klaargezet voor opname.

EyeTV is zo in te stellen dat het elk uur (vaker kan niet, minder vaak wel) controleert bij tvtv of er nog programma’s bij zijn gekomen. Die worden dan automatisch toegevoegd aan het programmavenster. Dit betekent dus ook dat u op vakantie in China een internet café kunt binnengaan om te kijken wat er de volgende dag in Nederland op tv is en met een klik het mediacenter de opdracht kan geven dat programma op te nemen.

Reclame

Als u net zo’n hekel heeft aan (lange) reclameblokken als ik, dan is EyeTV de oplossing. Want een opgenomen programma kan snel en eenvoudig worden ingekort (EyeTV kan een door u ingestelde tijd eerder beginnen en later eindigen met opnemen) en worden ontdaan van ‘niet interessante stukken’. Gewoon ctrl-E indrukken (er is natuurlijk ook een menukeuze) en met de muis de ‘afspeelkop’ – een driehoekje – langs de tijdlijn slepen totdat het begin ongeveer gevonden is.

Onder het grote beeld zijn kleine beeldjes te vinden die het zoeken vergemakkelijken. Ben je bijna op het juiste punt, dan kun je met de knop ‘fine’ de beeldjes omschakelen naar meer detail in tijd. Dit is meteen de maximale precisie waarmee in- en uitpunten kunnen worden gezet. Want omdat er in MPEG wordt opgenomen dat met GOP’s werkt (group of picture – een serie beeldjes die samen gecomprimeerd zijn), kan er alleen aan het begin/eind van een GOP gemonteerd worden. Geen probleem overigens, want afhankelijk van de instellingen is dat een paar keer per seconde.

Als alle te verwijderen punten zijn opgegeven, klik je op ‘Compact’ waarna er een venstertje verschijnt met een overzicht (zie fig 4). Het bestand wordt dan weggeschreven in verkorte vorm en blijft onder dezelfde naam in de programmalijst staan. Een ander mogelijkheid is het programma te exporteren naar een andere bestandsformaat, bijvoorbeeld om er een dvd van te maken. Daarbij kan het hele programma of een deel ervan worden geëxporteerd. Het is ook mogelijk te exporteren naar iMovie om het daarin te monteren. Verder werkt het programma naadloos samen met Roxio Toast, de Mac-tegenhanger van Burning Nero, het cd- en dvd-brandprogramma. video-cd’s, super video-cd’s en dvd zijn allemaal mogelijk. Het is zelfs mogelijk ‘streaming’ media te maken voor publicatie op het web. Voor tv-programma’s is dat niet zo handig, want u krijgt geheid de rechthebbende achter uw broek aan met een vette rekening voor copyrights. Maar deze optie is weer wel handig als je via de composiet of S-video ingang op de achterkant van het EyeTV kastje een video hebt overgenomen van de schoolreünie. In geen tijd staat dat filmpje op het web en kun je de link naar iedereen mailen. Voor jezelf maak je natuurlijk even een dvd.

EyeHome

Beschikt u over een tv die overweg kan met computersignalen of een Mac die beschikt over een video-uitgang (dat zijn alle modellen behalve de PowerMac’s), dan kan de computer gewoon in de kamer op de tv aangesloten worden. Apple kan bij elk model als optie een uitstekend draadloos toetsenbord en muis leveren, zodat bediening vanaf de bank geen probleem hoeft te zijn.

Bovendien zijn de meeste Mac’s vandaag de dag fluisterstil, dus prima in de huiskamer te plaatsen. Mijn bejaarde PowerMac G4 die ik als mediaserver gebruik, was dat nog niet, dus is het maar gelukkig dat Elgato daar een oplossing voor biedt: EyeHome. Uiterlijk is dat eenzelfde doosje als EyeTV, maar de inhoud en aansluitingen verschillen duidelijk. De EyeHome wordt enerzijds aangesloten op een netwerkkabel en anderzijds via Scart op de tv. Verder kan er een verbinding worden gemaakt met een stereo- of surround-installatie via tulppluggen (analoog) of Toslink (digitaal).

Op de mediaserver moet een serverprogrammaatje worden gestart en er moet natuurlijk een verbinding zijn met hetzelfde netwerk waarna met de meegeleverde afstandsbediening de op de mediaserver opgenomen programma’s kunnen worden gekozen.

Heeft u films van het internet gedownload, dan kunt u ook deze afspelen zolang het maar een MPEG 1, 2 of 4 of een Divx, Xvid of 3IVX bestand is. Indien de tv is voorzien van RGB op de Scart-ingang, wordt deze ook ondersteund, anders wordt het videosignaal in composiet doorgegeven en is de kwaliteit dus minder. U kunt zelf kiezen of het beeld in werkelijke grootte of op schermgrootte moet worden afgespeeld. Dolby Digital en DTS worden digitaal doorgegeven aan uw geluidsinstallatie en ondertiteling wordt ook ondersteund (hoewel veel films van het internet daarover niet beschikken).

DAC

Heeft u uw muziek in iTunes op de server gezet, dan kunt u deze ook via EyeHome weergeven, gebruik makend van de D/A-converters van de EyeHome of die van uw geluidsinstallatie. Aangezien iTunes niet alleen MP3 en AAC ondersteunt maar ook volledige 16 bits 44 kHz lineaire PCM, kan uw collectie cd’s en de cd-speler naar zolder. Het is zelfs mogelijk DTS-opnamen in iTunes te laden. Deze zijn dan niet op de Mac te spelen maar wel via EyeHome. De converters van de EyeHome zijn gewoon goed, maar niet bijzonder. Maar als u over goede converters in uw installatie beschikt, zet u deze natuurlijk in. Mijn Arcam AVR300 Klonk net zo goed via EyeHome als via de digitale uitgang van een Denon DVD3910 dvd-speler. Kennelijk wordt de zaak goed gebufferd want jitter is niet te horen.

Dia-avond

Het gaat echter nog een stap verder: ook de foto’s die u van uw digitale camera in de Mac heeft geladen, kunnen op uw tv getoond worden via EyeHome. Het is zelfs mogelijk muziek te spelen en een selectie van uw foto’s op het scherm te tonen. Geloof me dat het erg leuk is om als een familielid terug komt van vakantie, met z’n allen in de huiskamer de foto’s te bekijken. Bij elke foto komt een prachtig verhaal en er is een hoop napret. Het is een beetje als de dia-avonden van vroeger, maar met drie verschillen: je hoeft niet te wachten tot de dia’s ontwikkeld en ingeraamd zijn, de foto’s worden automatisch na een vooraf ingestelde tijd verwisseld (met de hand kan ook maar mijn advies is: NIET DOEN) en je hoeft niet je hele kamer te verbouwen om een scherm, projectortafel en projector te kunnen plaatsen.

Surfen

Als laatste kan er nog gesurfd worden op het web via de EyeHome. De favorieten die op de browser van de server zijn ingesteld, zijn ook op de EyeHome te vinden terwijl het op een SMS-achtige wijze ook mogelijk is zelf internetadressen in te voeren. Het kan handig zijn voor een pagina die vaak geraadpleegd wordt maar over het algemeen zijn zowel de invoermethode als de schermresolutie redelijk ontmoedigend.

Praktijk

Ik had al een netwerkkabel liggen van de computerkamer naar de kast onder de trap, waar zich mijn internet-aansluiting bevindt. Van die kast naar de tv was een netwerkkabeltje van drie meter dat feilloos in de kabelgoot paste. In de meeste gevallen is er nog wel een aansluiting vrij op de ‘router’ of ‘switch’ waarmee het internetsignaal het huis wordt ingestuurd. En zo niet dan koop je voor een paar tientjes een prima 100 Mbps ‘switch’. Dit is een eenvoudig doosje waarop je alle apparatuur in het netwerk aansluit en dat er automatisch voor zorgt dat de data alleen naar de juiste aansluiting wordt verstuurd. Het is nog goedkoper om een ‘hub’ te kopen, maar dat raad ik niet aan. Ook is het veel beter – en nauwelijks duurder – om een 100 Mbps ‘switch’ te kopen in plaats van een 10 Mbps versie. Als u de tv-programma’s in MPEG-2 (dvd kwaliteit) wilt opnemen is dat sowieso een must. In dat geval is ook een draadloos netwerk van 54 Mbps niet voldoende om storingsvrij te kijken. Het werkt vaak wel, maar van tijd tot tijd blijft het beeld stil staan omdat er te weinig data is binnengekomen.

Werking

Ik heb gebruik gemaakt van de meest recente softwareversies (die gratis te downloaden zijn op www.elgato.com). Op het moment van testen waren dat versie 1.81 van EyeTV en versie 1.6 van EyeHome. Dit is van belang omdat eerdere versies niet helemaal betrouwbaar zijn op OS X (versie 10.4.1).
Over de werking kan ik kort zijn: het heeft het tv-kijken in mijn gezin volledig veranderd. We kijken – met uitzondering van actualiteiten en nieuws – zelden nog naar programma’s wanneer ze worden uitgezonden. Elke avond besteed ik vijf minuten aan het ‘opschonen’ van de nieuw opgenomen programma’s en we kijken ze wanneer het ons uitkomt. Op die manier hoeven we elkaar niet ‘lastig te vallen’ met tv-programma’s die de ander oninteressant vindt en we zijn korter aan het kijken omdat we ‘netto’ programma’s kijken. Alle reclame, bumpers, promo’s en andere onzin is immers al verwijderd. Het programma begint precies wanneer wij dat willen en we kunnen het ook nog eens halverwege op pauze zetten om te gaan plassen als we dat willen.

Met tvtv scan ik elk weekend de komende week af op onze voorkeuren van dat moment. Kookprogramma’s voor mijn vrouw, Top Gear, luchtvaartprogramma’s en Mark Evans voor mij en detectives voor ons beiden. Verder kijk ik nog of er nog leuke films zijn. Programma’s die ik wil bewaren, exporteer ik naar de tweede harde schijf om later te beslissen of ik er een dvd van wil branden. Via een linkje (alias of snelkoppeling) in de map ‘mijn films’ kan ik ook deze programma’s via Eyehome bekijken.

Hoe handig een mediaserver is, werd nog eens duidelijk toen ik Live 8 wilde opnemen. Zonder ingrijpen mijnerzijds kon ik het hele programma gewoon opnemen; de lengte van een opname wordt immers bepaald door de vrije schijfruimte en die is tegenwoordig erg goedkoop. Toen het programma uitliep, kon ik eenvoudig de eindtijd veranderen terwijl de opname doorliep. Kom daar maar eens om bij een dvd-recorder.

Je zou als nadeel kunnen aanvoeren dat je voor het programmeren van een opname naar de computerkamer moet, maar dat programmeren gaat dan wel zoveel eenvoudiger dan met een video- of dvd-recorder. Bovendien kunt u op uw werk ook even tvtv oproepen en daar aanklikken wat u opgenomen wilt hebben. Thuis kan ik met mijn laptop draadloos het huisnetwerk op om zo aan te klikken wat ik wil. Alleen als ik minder dan een uur van te voren besluit iets op te nemen, moet ik even naar de mediaserver.

Hardware

De Apple computer-hardware kent vijf productgroepen: Mac Mini, iMac, PowerMac, iBook en PowerBook. De laatste twee groepen bevatten laptops en zijn dus voor dit verhaal minder interessant. De Mac Mini is een uiterst klein computertje op basis van de G4 processor, de iMac is een in het LCD-scherm geïntegreerde computer op basis van een G5 processor terwijl de PowerMac een – zeer fraaie – computer is met twee G5 processoren die op een of twee losse beeldschermen moet worden aangesloten. Alledrie de modellenreeksen gebruiken DVI als video uitgang, een verloop naar VGA wordt meegeleverd. Ook zijn nu alle modellen uitgerust met Firewire en USB2 terwijl veel modellen standaard zijn voorzien van een dvd-brander. Alle huidige modellen zijn meer dan ruim voldoende voor het gebruik van de Elgato EyeTV en EyeHome.

U kunt ook voor een tweedehands Mac gaan (zie bijvoorbeeld www.tweedehandsmac.nl) maar kies dan minimaal voor een G4 processor op meer dan 500 MHz en houd er rekening mee dat 200 GB hardeschijfruimte beter is dan 100 GB en dat 40 GB al heel snel vol is. Goede kwaliteit MPEG 2 kost al snel 2 GB per uur. Dat wil zeggen dat een programma van een uur met 10 minuten voorlooptijd en 15 minuten uitlooptijd al bijna 2,5 GB in beslag neemt. Wil je dat inkorten naar de netto 52 minuten, dan heb je tijdelijk nog weer bijna 2 GB nodig. In lagere kwaliteit neemt een uur altijd nog 1 GB in beslag. Daarnaast wil je iTunes vol zetten om de cd’s naar zolder te kunnen doen en wil je de vakantiefoto’s in iPhoto zetten. Mocht u een iMac of Mac Mini hebben, overweeg dan een externe harde schijf, aangesloten op FireWire. Als uw Mac is voorzien van USB2, dan kan dat ook, maar FireWire heeft de voorkeur omdat de netto datadoorvoer hoger ligt. Qua RAM geheugen moet u minimaal gaan voor 256 MB maar liever voor 512 MB. Houd er rekening mee dan van oudere modellen geheugenmodules moeilijker te vinden zijn en dat ze doorgaans duurder zijn dan dezelfde hoeveelheid geheugen voor een huidig model.

Sluimerstand

Ikzelf heb de mediaserver altijd aanstaan, waarbij ik de harde schijf na een half uur inactiviteit laat stoppen (die slijt namelijk het hardst) en de processor naar een lage kloksnelheid laat schakelen. Maar het is ook mogelijk een Mac automatisch op gezette tijden in en uit sluimermode te laten gaan terwijl EyeTV indien nodig de Mac kan starten. Omdat bij OS X de sluimermode echt werkt – de computer is binnen een seconde actief – werkt dat prima. Verder kan je een computer automatisch laten starten als die via het netwerk wordt benaderd zodat het gebruik van EyeHome ook geen moeilijkheden geeft. Het is alleen mijn Windows-paranoia waardoor ik bang ben dat het net niet werkt als er een heel belangrijk programma is en ik net niet thuis ben.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt bij mij thuis bepaald door de zender en niet door het mediacenter, want die staat standaard ingesteld op MPEG-2/3,5 Mbps. Ik zou dan ook graag overschakelen op de EyeTV 610 die digitale kabel-tv kan ontvangen. Het is echter nog niet duidelijk of dat werkt. Als alternatief kan een EyeTV 410 dienen, die werkt op het Digitenne signaal. Nadeel van Digitenne is echter de lage ‘bitrate’ per station zodat je sneller MPEG-encoder-fouten krijgt. Dan is er nog een EyeTV 310 voor schotelontvangst. Dat zou de beste keuze zijn, maar dan moet je dus een schotel hebben. In alledrie de gevallen zal een extra abonnementskaart gekocht moeten worden voor de ontsleuteling. De software voor EyeTV is in alle gevallen hetzelfde.

UPnP

De Elgato producten zijn al geruime tijd op de markt. Vandaar dat ze niet standaard voldoen aan de UPnP norm voor het delen van media via een netwerk. Men levert echter wel software onder de naam EyeConnect, waarmee gebruikers van uPnP doosjes (zoals in de eerder genoemde Sony Vaio test en bijvoorbeeld de Philips SL400i) EyeTV bestanden, iTunes bestanden en iPhoto bestanden kunnen oproepen. Deze software is echter veel trager dan de EyeHome-oplossing. In combinatie met de Philips SL400i was MPEG-2 video niet goed te bekijken. Ik weet nog niet of dat aan EyeConnect of de SL400i ligt. De laatste wordt binnenkort getest in een Windows-omgeving.

Nieuw tijdperk

In kort kan ik zeggen dat ik met de Elgato producten een nieuw tijdperk ben ingestapt. Door middel van de Harmony Remote afstandsbediening (zie Vi-fi nummer 2) laat alles zich ook nog eens bedienen alsof het één apparaat is. Een videorecorder of dvd/harddiskrecorder kost duidelijk minder, maar dat zijn ook totaal andere oplossingen. Deze Elgato-set zorgt voor baas in eigen tv! En nog foutloos ook.